Marrakesch Workshops

NaamloospoipAls je eenmaal een Tajine hebt aangeschaft wil je hier ook lang plezier aan beleven. Daarom is het zo belangrijk om de Tajine eerst 24 uur in het water te zetten. Zowel de schaal als de muts. De aardenwerken Tajine trekt dan vocht op waardoor hij niet barst als u deze gebruikt op het vuur. Nadat de Tajine in het water heeft gestaan, laat u deze eerst goed drogen voordat u begint. Als u de aardenwerken Tajine voor de eerste keer gebruikt is het verstandig deze op een laag pitje te zetten met olijfolie erin. Als de olijfolie warm is voeg je er een gesnipperde ui aan toe, laat deze even uitbakken daarna voegt u water toe en laat u het aan de kook komen. De muts wordt op de tajine gezet en zo laat u dit een kwartiertje zachtjes pruttelen. Op deze manier haalt u de aardenwerken smaak uit de Tajine. Is het kwartiertje om maakt u de aardenwerken tajine schoon en is deze klaar voor gebruik. Belangrijk is dat je een gelijkmatige hittebron gebruikt. Houskooltjes of briketten zijn ideaal. Als u op gas kookt is een vlamverdeler onmisbaar. Laat de Tajine altijd langzaam heet worden.
Tegenwoordig bestaan er ook tajines gemaakt van andere materialen,Maar echte tajine liefhebbers zweren bij het gebruik van een originele aardewerken stoofpot
In Marokko zal je niet gauw een huishouden vinden zonder de aardenwerken tajines. Dit heeft te maken met de talloze tradities van de Marokkaanse keuken. Iedere vrouw des huizes krijgt van kleins af aan al te maken met de tajine. Een Tajine geeft het gerecht een speciale smaak en geur die je niet krijgt als je de gerechten zou klaarmaken in andere stalen pan of schaal. De tajine is als het ware de ambassadeur van de Marokkaanse keuken.
In de Tajine kun je talloze gerechten klaar maken, van Kip ,vis ,vlees, Vegetarische gerechten. Maar ook gerechten met gevogelte en fruit. Vergeet vooral niet de geurige specerijen toe te voegen aan het gerecht. Deze geven het tajine gerecht een heerlijke smaak. Door gerechten klaar te maken in de Tajine behouden ze hun smaak, malsheid . Dit komt doordat in een tajine het vocht van de ingrediƫnten kan indikken zonder direct te verdampen waardoor de smaken langzaam op elkaar inwerken.
Er zijn verschillende soorten tajines : van aardenwerk zijn de tajines om in te koken en de tajines die geheel geglazuurd zijn zowel van binnen als van buiten. Deze mooi rijkelijk versierde tajines zijn niet bedoeld om mee te koken maar om een gerecht op te dienen zoals salades, fruit, desserts, brood of couscous.

 

5631454402_4_tajine-tagine-dish-food

0